Care sunt paraziții câinilor șI ai pisicilor?

Paraziții sunt peste tot, dar sunt oare unii mai periculoși decât alții? În acest articol vă oferim o scurtă prezentare a paraziților care pot infesta pisicile și cum vă puteți proteja animăluțul cel mai bine.

O pisica gri se scarpina cu o laba in timp ce sta pe un fotoliu.

Paraziții pot trăi pe sau în animalele noastre. Numărul lor este surprinzător de mare și sunt destul de periculoși pentru sănătatea noastră și a prietenilor noștri blănoși.

Dar cât de multe știți despre diferitele tipuri de paraziți și despre pericolul pe care aceștia îl reprezintă?

La interior sau exterior? Unde se găsesc paraziții la câini și pisici

Paraziții pisicilor (și ai câinilor) pot fi împărțiți în două mari grupe – interni sau externi. În termeni științifici, avem endoparaziți și ectoparaziți.

Endoparaziții, care trăiesc în interiorul organismului animalului, sunt de obicei, una din speciile de viermi. Tenii, viermi cilindrici, viermi Ancylostoma, viermi tricocefali sau viermi cardiaci.

Animalele de companie sănătoase care sunt infestate cu un număr redus de endoparaziți ar putea să nu prezinte deloc simptome. Dar endoparaziții pot provoca o multitudine de probleme, de la probleme intestinale și probleme ale blănii, până la boli severe și chiar moarte subită, ca în cazul dirofilariei. Unii endoparaziți comuni pentru pisici sunt zoonotici și pot pune chiar și oamenii în pericol.

Cum să vă protejați câinele sau pisica împotriva bolilor parazitare
DESCĂRCAȚI GHIDUL

Despre ectoparaziți – cei mai comuni

Căpușele, acarienii și puricii sunt, la pisici, paraziții externi care ar trebui să ne îngrijoreze. Să aruncăm o scurtă privire asupra lor și a amenințărilor pe care aceștia le reprezintă.

Musculițele de nisip sunt întâlnite des în sudul Europei și sunt purtătoare a unui parazit protozoar responsabil de boala numită leishmanioză. Pentru câini, musculițele de nisip sunt o problemă serioasă, potențial fatală și pot afecta chiar și oamenii. Știați că, deși musculițele de nisip sunt întâlnite mai ales în sudul Europei, ele au fost descoperite recent în țări mai nordice, cum ar fi Germania?

Căpușele sunt un grup de paraziți externi care se hrănesc cu sânge și includ cel puțin douăsprezece specii diferite. Unele căpușe des întâlnite din Europa sunt căpușa comună, de departe cea mai răspândită; căpușa de luncă, ce transmite multe boli grave; și căpușa cafenie a câinelui, singura specie de căpușă care se poate reproduce în interior. Acești paraziți aparțin aceleiași clase ca păianjenii și sunt deosebit de periculoși ca urmare a bolilor pe care le pot transmite atât oamenilor, cât și animalelor de companie, cum ar fi boala Lyme. Acestea devin din ce în ce mai puțin dependente de anotimp în multe zone, inclusiv în Europa, și ar putea constitui în curând o amenințare pe tot parcursul anului. Specialista în Parazitologie Christina Strube a comentat:

Experta in paraziti Christina Strube

”Schimbările climatice afectează și viața căpușelor. Iernile sunt mai blânde, așadar căpușele pot fi active până târziu în lunile de iarnă. Ele pot fi active chiar înainte de lunile obișnuite de primăvară și, prin urmare, există un risc crescut ca aceste căpușe să ne infesteze și animalele de companie”.

Puricii sunt niște insecte minuscule, fără aripi, care se hrănesc cu sânge, având un corp turtit pe părțile laterale și care pot sări de până la 160 de ori lungimea corpului lor cu ajutorul picioarele puternice! Puricii sunt răspândiți în toată Europa, cu excepția nordului Scandinaviei și a celor mai înalte puncte ale Alpilor și Pirineilor. Acest parazit este destul de comun în rândul pisicilor, câinilor și animalelor de companie mamifere mici, dar nici păsările nu sunt ferite. Înțepătura puricilor provoacă mâncărime și scărpinat; puricii înțeapă și oameni, ceea ce este deosebit de îngrijorător, deoarece pot transmite boli periculoase atât pentru oameni, cât și pentru animale, cum ar fi bartoneloza sau febra zgârieturii de pisică. Acești paraziți pot fi foarte neplăcuți pentru animalul de companie și pentru proprietar și pot afecta relațiile dintre stăpân și patruped.

Deoarece puricii pot supraviețui fără probleme în interior, pot infesta foarte ușor întreaga casă și sunt dificil de exterminat. De fapt, doar puricii adulți trăiesc în blana animalelor; 95% din viață o petrec ca și insecte imature, ascunși prin toate colțurile casei. Pentru a vă asigura că sunteți în siguranță, vă recomandăm un control anual împotriva acestor paraziți.

Acarieni la microscop

Acarienii sunt un alt grup de paraziți externi care provoacă râie la animalele de companie și la oameni. În mare parte, ele provoacă leziuni ale pielii mai mult sau mai puțin grave. Acestea pot apărea oriunde pe pielea animalului dumneavoastră de companie, însă unele tipuri de acarieni atacă în special anumite zone ale corpului, cum ar fi urechile.

Păduchii sunt de două tipuri diferite – care sug sânge și care mușcă. Primii înțeapă pentru a se hrăni cu sânge iar infestările pot provoca chiar și anemie. Infestările serioase cu păduchi care mușcă provoacă leziuni ale pielii. Mai mult, unii păduchi pot transporta și transmite tenii.

Fiți la curent cu riscurile, pentru a vă proteja câinii și pisicile

Informați-vă despre riscurile asociate paraziților, aceasta este cea mai bună modalitate pentru a proteja sănătatea pisicilor și a câinilor.

Începeți prin a urmări un videoclip de la expertul în animale de companie Ute Mackenstadt cu privire la locurile surprinzătoare unde puteți întâlni căpușe.

Pentru informații detaliate despre riscurile cu care se confruntă animalele noastre de companie, riscuri care sunt accelerate de creșterea temperaturilor la nivel mondial – și despre cum vă puteți proteja animalele de companie – vă rugăm să descărcați și să citiți ghidul nostru despre Paraziți.

Căutați un medic veterinar?

Medicul veterinar are un rol foarte important pentru sănătatea animalului de companie. Introduceți informațiile privind localizarea și obțineți o listă de medici veterinari din apropiere.

GĂSIȚI UN MEDIC VETERINAR

Doriți să distribuiți acest articol? 


Mai multe asemănătoare: 

Articole, noutăți, idei pentru îngrijirea animalelor
Proiecte de bricolaj pentru animalele de companie
Parc pentru animale de companie

Parcul pentru animalele de companie este locul perfect pentru relaxare. Bucurați-vă de schițele cu câini și pisici sau vizionați filme care vă vor face să simțiți toate senzațiile blănoșilor.

Articole, noutăți, idei pentru îngrijirea animalelor
Înțelegeți animalul de companie
Ajutați-vă animalele să reziste

Vremea mai caldă este dificilă pentru unele animale

Descoperiți cele mai bune soluții pentru animale

Aveți nevoie de ajutor în a găsi soluții pentru îngrijirea animalelor de companie? 

Alăturați-vă MyPet.com și primiți sfaturi de specialitate pentru îngrijirea animalelor de companie
ALĂTURAȚI-VĂ MYPET.COM